Erhvervskunder hos Danske Bank, har fået besked om, at landets største bank forhøjer sine valutamarginaler markant. Der er tale om en gennemsnitlig stigning på 50 %, og på dominerende valutaer som USD, GBP og EUR ligger Danske Bank nu markant højere end store dele af markedet. På enkelte valutaer skal det retfærdigvis nævnes, at der tale om et fald i valutamarginalen, men overordnet må vi konstatere, at valutamarginalerne eksploderer.
Nordea foretog samme øvelse for få år siden, og da de to store banker står for 50-70 % af valutamarkedet i Danmark, er det sandsynligt, at resten af markedet vil følge med. Det viser historien. Og derfor er det relevant for alle virksomheder, der benytter fremmed valuta, når Danske Bank øger sine valutamarginaler.
Højere gebyrer spiser af din bundlinje
Når valutahandelsgebyrerne stiger, er det først og fremmest de danske import- og eksportvirksomheder, som betaler prisen. Eksporterer du fx for 5 mio. USD om året, vil du som udgangspunkt miste ca. DKK 32.000 i indtjening, når gebyret stiger med 50 %. Importerer du for 10 mio. EUR, vil du som udgangspunkt øge dine omkostninger med ca. DKK 97.000, når gebyret stiger med knap 80 %.
Udnytter du forhandlingsrummet?
Ligesom mange andre finansielle transaktioner er prisen på handel med valuta ikke særlig transparent. Banken oplyser ikke omkostningen for handlen i kroner og øre, og du modtager aldrig en faktura på gebyret. Du kan dog klikke dig ind på en vilkårlig banks hjemmeside og se deres prislister for køb og salg af valuta. Som du vil se, køber bankerne billigt og sælger dyrt, og forskellen på de to priser (marginalen) er udtryk for bankens indtjening på valuta.
I den marginal ligger der imidlertid et forhandlingsrum for den enkelte virksomhed. I lighed med de øvrige økonomiske produkter og ydelser, du køber hos din bank, kan du forhandle dig til bedre priser, end du ser på de officielle prislister.
Hvordan påvirker gebyrerne din samlede bankforretning?
I praksis vil valutamarginaler være en del af din virksomheds samlede engagement med din primære bank på lige fod med ind- og udlånsrenter, transaktionsgebyrer, kontogebyrer, leasingaftaler, mv.
Selvom du isoleret set muligvis kan opnå bedre priser på valutahandel hos en anden bank eller via en af de Fintech-løsninger, der kommer flere og flere af i disse år, skal du altid se på det fulde billede. Og på hvad en ændring reelt betyder for dig i kroner og ører. Hvis du shopper rundt, får du sværere ved at opnå fordelene ved at have dit samlede engagement ét sted. Til gengæld er det vigtigt, at du ved, hvad en stigning i valutahandelsgebyrerne betyder for de gebyrer og rabataftaler, du har forhandlet dig til, og som er en del af din samlede aftale med banken. Forbliver gebyrerne som de er, eller stiger de relativt trods en god rabataftale?
Det bør du gøre
- Undersøg, hvor meget valuta du handler med banken
- Tjek din eksisterende prisaftale med banken
- Spørg din bank, hvordan ændringen i valutamarginalerne påvirker din samlede prisaftale og omkostning
- Overvej muligheden for at genforhandle din aftale
- Vær opmærksom på, at hvis du kun flytter valutahandlen, kan det påvirke vilkårene på dit resterende engagement i banken
Kontakt Bankbrokers for en individuel vurdering af mulighederne for netop din virksomhed. Vores valutaspecialister kan kortlægge din virksomheds historiske valutamarginaler og hjælpe dig med at sikre bedre vilkår fremadrettet. Du kan også læse mere om vores Omkostningsanalyse her.