Politisk stormvejr og ny teknologi – Er SWIFT’s dominans truet?

Den ellers anonyme finansielle infrastruktur SWIFT er kommet ufrivilligt i rampelyset. Netop nu trues Rusland med voldsomme, økonomiske sanktioner, hvis de invaderer Ukraine. Herunder udelukkelse af russiske banker fra SWIFT, hvilket kan umuliggøre udlandsbetalinger og lamme Ruslands internationale samhandel i en periode.

Mens vestlige ledere rasler med sablen, er SWIFT også presset af nye, alternative teknologier. Teknologier, som skal gøre op med den manglende gennemsigtighed i de høje betalingsgebyrer og den langsomme ekspeditionstid på udlandsbetalinger.

SWIFT er et sikkert, globalt kommunikationsnetværk

SWIFT blev etableret i 1973 og ejes af de mere end 11.000 medlemmer verden over. SWIFT er grundlæggende en beskedtjeneste, som medlemsbankerne og andre institutioner bl.a. anvender til at udveksle sikre, validerede og standardiserede betalingsinstruktioner. SWIFT forestår således ikke selve betalingstransaktionen, men kun den instruktion, der ligger til grund for en udlandsbetaling.

SWIFT erstattede ustruktureret og ikke-standardiseret Telex-kommunikation. Siden har der historisk ikke været et reelt alternativ til SWIFT, som muliggør det for bankerne at automatisere udvekslingen af betalingsinstruktioner. Og som derved skaber grundlag for, straight-through-processing af betalinger indtastet i kundernes netbank.

SWIFT er således fundamentet for, at virksomheder trygt og effektivt kan overføre penge på tværs af landegrænser, og er dermed en hjørnesten i den internationale samhandel.

Langsommeligt og uigennemsigtige gebyrer

Men SWIFT har også sine udfordringer i et moderne, digitaliseret samfund.

Uforholdsmæssigt høje og uigennemsigtige gebyrer kendetegner udlandsbetalinger, selvom omkostningen til SWIFT-kommunikationen er overkommelig. Et sindrigt netværk af korrespondentbanker, skal involveres for at få pengene frem til modtageren, og de alle trækker betydelige gebyrer fra til sig selv undervejs.

Korrespondentbanknetværk for udlandsbetalinger.

Og ekspeditionstiden på gennemsnitligt 2-3 bankdage, er svært at acceptere i en tid, hvor den digitale verden har vænnet os til at alt foregår on-demand og real-time. Vi forventer derfor ekspeditionstider på få sekunder!

Er SWIFT’s dominans truet?

Selvom andre services konkurrerer med SWIFT, har ingen hidtil været i stand til at true SWIFT’s globale dominans. Alternativerne kan dog opstå både i form af en nærmest mytisk, ny teknologi og i form af ikke-vestlige staters initiativer.

Østpå har både Kina og Rusland udviklet alternative kommunikationsnetværk, som måske kan blive populære blandt de lande, der handler meget med Kina og Rusland. Den potentielle sanktionering af Rusland med udelukkelse fra SWIFT-samarbejdet kan øge momentum for sådanne initiativer.

Derudover arbejder et hav af centralbanker verden over med udviklingen af Distributed Ledger Teknologier (DLT) som f.eks. blockchain. Teknologien har potentiale til at muliggøre sikre internationale betalinger uden om SWIFT. Vel at mærke hurtigere, billigere og mere gennemsigtigt.

SWIFT er selvfølgelig bekendt med udfordringerne og har lanceret Global Payment Innovation som reaktion på den potentielle disruption fra DLT. Men det bliver et kapløb med tiden for SWIFT. Og når alverdens centralbanker nu har kastet sig ind i kampen, er der store kræfter på spil. Det kan forandre den finansielle infrastruktur for altid og dermed udhule SWIFT’s relevans.

Vær kritisk ved omkostningerne og undersøg alternativerne

På den korte bane handler det for dig og din virksomhed om at have ekstra fokus på de transaktioner, du bruger SWIFT til, og hvilke gebyrer du betaler. Men med tiden vil DLT-teknologien skabe nye muligheder for pengestrømme mellem virksomheder verden over.

Bankbrokers er eksperter i betalingsløsninger, og vi kan hjælpe dig med at analysere jeres behov og muligheder. Læs her hvordan vi kan sikre jer gode vilkår på SWIFT-baserede betalinger. Vi kan også kortlægge hvilke alternativer, der passer til jeres behov og jeres handelsmønstre med udlandet.

Default image
Lasse Odde
Articles: 3