Dankortets entre i Apple Pay

Jeg har tidligere spået Dankortets deroute, hvis ikke Nets fik held til at inkludere Dankort i Apple Pay. Med Apple Pays kraftige fremmarch på det danske marked har Dankortet mistet markedsandele i et ubehageligt højt tempo, og spådommen begyndte at ligne en reel mulighed. Nyheden om at Danske Bank inden længe understøtter Dankort-transaktioner i Apple Pay, vil dog give Dankortet et tiltrængt rygstød, selvom flere faktorer fortsat sætter kortet under pres.

Den løsning, som Danske Bank arbejder på er, at Visa/Dankort lægges ind i Apple Pay som et co-branded kort. Dermed skal forbrugeren ikke tage aktivt stilling til, om de foretrækker at lægge Dankort eller Visa ind. Det betyder, at det vil være butikkens terminalløsning, der bestemmer, om en transaktion skal ske med Visa eller Dankort delen af kortet. Fuldstændig som vi kender det fra plastickortet. Og det er en massiv fordel for Dankort, da de fleste terminaler som udgangspunkt er forprogrammeret til at bruge Dankortet.

Økonomisk gevinst for butikker

Hvad betyder dette så for detailhandlen? Ikke ret meget, er det korte svar. Kunderne vil fortsætte med at flytte over mod Apple Pay i samme hastige tempo som hidtil. Og da Apple Pay fungerer præcis som kontaktløse betalinger, vil den ændrede brugeradfærd fortsat gå ubemærket hen hos butikkerne.

Det eneste sted detailhandlen vil opleve en forskel er på omkostningerne. For de fleste butikker er Dankortet det billigste betalingsmiddel. Mange butikker vil derfor opleve lavere omkostninger til at tage imod betalinger, og de skal derfor glæde sig over at dette initiativ – og håbe på at flere banker følger trop.

Stor sejr for Nets 

Størst glæde er der dog nok hos Nets, der, som ejer af Dankortet, vinder tabte markedsandele tilbage. Danske Banks kunder vil ikke mærke noget, da de hele tiden har kunnet bruge deres Visa/Dankort i Apple Pay. Så banken får næppe nogen gevinst ud af at lægge Dankort ind i Apple Pay, medmindre Nets betaler dem for besværet. Og for forbrugerne er Dankortet forbundet med en dårligere forbrugerbeskyttelse, så forbrugerne vil heller ikke opleve nogle nævneværdige forbedringer. 

Samlet set berettiger tiltagets betydning derfor ikke til den omtale det får. Nyheden er ikke særligt banebrydende, og kan komme til at stå som en parentes i den markante udvikling, som sker på betalingsmarkedet i disse år. Men spændende skal det blive at se, om andre banker følger trop, og om Dankortet dermed for alvor genvinder fodfæstet.

Lad os hjælpe med jeres betalingsstrategi

Det kan være overvældende at navigere i de mange betalingsmuligheder, der opstår disse år. I Bankbrokers gør vi betalinger enkelt og hjælper vores til kunder med at tilbyde en gnidningsfri betalingsoplevelse til kunderne. Læs mere her, eller kontakt os, hvis du vil høre mere om, hvordan vi kan hjælpe jer.


Default image
Lars A. Hansen
Articles: 5